Onlangs werd ik geïnterviewd voor de podcast van Nicky de Troije en in de podcast van Paula Smit over familieopstellingen. In beide podcasts vind je antwoorden op de vragen die je mogelijk nog hebt over familieopstellingen.

 

 

"In verbinding met je wortels, je (voor)-ouders, kun je beter groeien"

 

Een familieopstelling is een visuele weergave van jouw gezin van herkomst. Een actuele vraag kan geplaatst worden in de context van het familieverhaal. Je ontleent jouw bestaan aan je ouders, grootouders en voorouders. Met deze familie ben je in diepe, soms verwarrende liefde verbonden, of je wil of niet. De geschiedenis, positieve ervaringen en traumatische gebeurtenissen in het leven van jouw voorouders werkt in jou door. En ook al ben je je daar eigenlijk helemaal niet van bewust, ze bepalen voor een deel jouw leven en vormen je tot wie je bent.

Werkwijze

Bij een familie opstelling in een groep representeren anderen jouw familieleden. In mijn praktijk werk ik ook 1-op-1 met een tafelopstelling. In plaats van met mensen werken we bijvoorbeeld met houten poppetjes. Het is ook mogelijk om te werken met zogenaamde vloerankers, (viltjes of A4-papier) die we in de praktijkruimte op de grond plaatsen).

 

Voor de data workshops familieopstellingen: zie agenda.

 

Voor welke problemen en vragen is een familieopstelling geschikt?

Een aantal voorbeelden:

  • Je hebt het gevoel dat iets je steeds tegenhoudt terwijl je juist vooruit wilt.
  • Je hebt last van levenslessen die je van huis uit hebt geleerd, bv: alles moet perfect, geen ruimte geven aan emoties, altijd klaar staan voor een ander.
  • Je voelt meer verdriet, angst of boosheid dan je zou verwachten bij je situatie.
  • Je botst met je kinderen of partner, en krijgt er geen vat op hoe dat komt.
  • Je bent tussen iedereen aan het bemiddelen, je voelt je oververantwoordelijk of je houdt je juist op de achtergrond.
  • Anderen zitten teveel op jouw huid, je hebt het gevoel van alles te moeten.
  • Je houdt moeilijk relaties in stand of je blijft juist te lang in een ongezonde relatie hangen.

 

 

"Peter begeleid de familieopstelling op een natuurlijke, heldere en liefdevolle manier. Hoewel ik het heel spannend vond, stelde Peter me fijn op mijn gemak en werd ik binnen mijn eigen grenzen uitgedaagd om datgene te doen (en aan te gaan) waar ik nou juist voor kwam. Het is een verademing om datgene wat je nu altijd voelt, fysiek in de ruimte te zien en zelfs te kunnen aanraken." 

 

 

"De familieopstelling is ook zonder dat je actief een vraag in brengt een aanrader. Vooraf dacht ik, wat zit je daar dan als groepsdeelnemer te doen.. Nu denk ik, door (eerst) als groepsdeelnemer mee te doen, krijg je veel inzichten en kun je een waardevolle bijdrage leveren voor een ander (wanneer en in hoeverre jij dat wil)."

Meer weten?  Bel 06 386 062 45 of mail naar deugdp@xs4all.nl